Бързо, лесно, вкусно – Предястия с гъби

Гъби със синьо сирене

mushrooms-with-blue-cheese.jpg

Гъбите най-много ги предпочитам сурови или мариновани в салата, печени на плоча или запечени, но с пълнеж от синьо сирене. Ето една много лесна рецепта, която отнема около половин час за приготвянето на вкусното предястие.

Продукти

500 гр. гъби
100 гр. сирене синьо
1 бр. яйца
1/3 връзка копър

Приготвяне
Избирате едри гъби (печурки) и ги почиствате хубаво. Отрежете пънчетата им и ги нарежете ситно. Към тях прибавете настърганото синьо сирене и нарязаното сварено яйце. С получената смес напълнете шапчиците на гъбите. Ордьовърът ще го печете около 20 мин в гореща фурна (250 градуса). Готовите гъби поръсете със ситно нарязани копър или зелен лук. Сервирайте ги топли. Студени също са вкусни.

Салата от спанак и гъби

v_springspinachsalad.jpg

Още от малък мразех супа от спанак. Колкото и да ме убеждаваха, че е много полезен, че от него ще порасна бързо и ще стана силен като Попай моряка, номерът им не минаваше. Сега голям също не обичам спаначена супа. Преди около месец и половина седнахме с приятели в едно от известните верига заведения и видях, че новото им меню включваше няколко вида салати със спанак. Поръчах си една от новите салати и останах доволен. „Омразният“ спанак, вече имаше съвсем друг вкус и така добавен в салата ми се стори много привлекателен. Салатата представляваше нещо подобно на тази рецепта:

Продукти:

500 гр. пресен спанак,
200 гр. пресни гъби,
4 резена бекон,
2 твърдо сварени яйца,
2 ч. л. захар,
2 с. л. лимонов сок, зехтин и сол на вкус

Приготвяне:

Измийте спанака, отделете само листата и ги накъсай­те на парченца. Сложете ги в голяма купа. Обелете яйца­та и ги нарежете на тънки резени. Измийте гъбите и също ги нарежете на тънко. Запържете бекона на средна температура, докато ста­не златист и хрупкав. Натрошете го на парченца и ос­тавете настрани. Отделете 3 с. л. мазни­на от пърженето, останалата изхвърлете. Върнете маз­нината в тигана, прибавете захарта, оцета, 2 с. л. вода и сол на вкус. Разбъркайте, докато се раз­топи захарта. Полейте спанака с горещия сос и разтръскайте купата, за да се разпредели равномерно. По­ръсете отгоре с натрошения бекон, гъбите и яйцата. Разбъркайте много внимателно.

3 Отговори на “Бързо, лесно, вкусно – Предястия с гъби”

  1. Гъбите със синьо сирене са великолепни! Изобщо, май само така от тези гъби става нещо. Защото, подложени на малко по- продължителна обработка в тенджера или тиган, те просто губят всякакъв вкус.

    Харесвам

  2. За гъбите със синьо сирене – страшни са. Гъбите наистина трябва да са едри защото се стапят и не става нищо. Става готина вариация ако се направи плънка от запържена кайма, и се запечата отгоре с ементал.

    Харесвам

  3. Аз най много обичам спанак. Ям спанак по три пъти на ден. Но това не е всичко, защото го ям с уста

    Харесвам

Вашият коментар