Начало За нас Реклама Контакти

Печени миди

Снимка за Печени миди
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ако обичате миди, сигурно поне веднъж сте си пекли върху парче ламарина на жив огън някъде на плажа. Придружени с бутилка бяло вино от един лев с амбалажа и два-три лимона, това си беше едно прекрасно угощение. Такава романтика вече почти не можете да срещнете по Черноморието, защото не останаха незастроени и самотни плажове. Но пък можете да си припомните вкуса на мидите, макар и леко префасонирани и изпечени у дома.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1.5 кг пресни миди с черупките
  • 3 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 4-5 лъжици ситно нарязан магданоз
  • 3 с.л. трохи от бял хляб
  • 100 г меко масло
  •   сок от 1 лимон
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Мидите се измиват добре и се слагат да се сварят във вряща вода за 8 мин., или докато се отворят. Мидите, които не се отворят, се изхвърлят.

  2. 2.

    Половината черупки се изхвърлят, а ядките се слагат в останалите черупки. Мидите се слагат в намаслена тава за печене.

  3. 3.

    Пасират се заедно трохите, чесънът, лимоновият сок, маслото, лукът и магданозът. Подправят се със сол и пипер. Сместа се разпределя върху мидите.

  4. 4.

    Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С около 8 мин. Сервират се веднага с лимон, прясна салата и фокача.

Съвет! Пресни миди можете да купите всяка сряда и петък от веригата магазини МЕТРО.

Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари