Прасковено сорбе с мента

Какво правите ако сте изпаднали в необяснимо лошо настроение? Аз ям сладолед. Имам универсална формула за измъкване от кризи всякакви – кратък шопинг тур, фризьор и сладолед. Действа безотказно и моментално. Лошото е, че от известно време трябва да избягвам млечните продукти, но как да се откажа от сладоледа. Намерих лесна и бърза рецепта – правя си сорбети. Сорбета е арабски специалитет (името му идва от турската дума шербет) представляващ замразен плод с малко захар или мед, може да се добави алкохол, но задължително без мляко. Всъщност това е една много здравословна и нискокалорична версия на сладоледа. Подходящ е за диети, за диабетно болни, и е страхотен начин да спестим на децата си вредната захар и Е–та в купешките сладоледи.  Освен това се прави много бързо и лесно. Нямам машина за сладолед, но винаги съм смятала, че това е една излишна вещ. С обикновена шпатула или ако много ме мързи с пасатор става страхотен гладък сладолед. Номерът при правене на сладолед е кристалите в него да са възможно най-дребни, за да има сладоледа гладка структура. Това се постига много лесно като сладоледа се разбърква много добре всеки път когато по краищата на кутията в която е сложен почне да се замразява – горе-долу всеки половин час. Идеален резултата се получава, ако просто се пусне пасатора и после отново се върне в хладилника. После хапвам с бисквитки.

Сорбета има способноста да ви охлади, дори на вън да е 40 градуса на сянка. Прибавям листенца от мента, защото те подсилват освежаващия му ефект.

Продукти:

1 кг праскови

¼ ч.ч. вода

1 ч.л захар – аз използвах еквивалента на захарта в течен диабетичен подсладител.

6-7 листенца мента

Опционално: 100 мл шампанско или сладко бяло вино

Приготовление:

Махате костилките и белите прасковите, режете ги на едро.Аз ползвах нектарини – мързи ме да беля прасковите, пък и така се получават красиви червени точки от смляната ципа  в сладоледа и му придават цвят заедно със зелените парченца от ментата.

В съд на котлона слагате водата и лъжичката захар (ако ползване мед сложете малко по-малко, около ¾ чаена лъжичка) и варите докато захарта или меда се разтворят напълно.

Прасковите, ментата и охладения сироп слагате в съд и пасирате на пюре с пасатора.

Прехвърляте в пластмасов контейнер (не го пълнете до горе, защото при замръзването течността увеличава обема си) и слагате в камерата. Проверявайте от време на време и разбърквайте добре, когато почне да се заледява по краищата.

Когато стане на кристалчета,

пуснете пасатора, до получаването на гладка смес.

Ако искате да направите сладолед на клечка за децата, изсипете част от сместа в подходящи чашки и сложете клечка или лъжичка в тях, за да оформите дръжка и замразете така. Не бъркайте и на пасирайте нищо и накрая ще имате ледено плодово блокче на клечка. В чашката може да сложите цели листенца мента, преди да излеете сместа, за да украсите.

Други публикации:

Сладолед с Нутела

Сладолед с Нутела

Пъпешов шербет

Пъпешов шербет

Лесен бананов сладолед със шоколад

Лесен бананов сладолед със шоколад

2 comments on “Прасковено сорбе с мента

  1. Ogniana каза:

    Здравейте Даниела, скоро един приятел, който живее в Токио, ми писа как са посетили ресторанта на известен френски кулинар Joel Robuchon и от всичко най му е харесало сорбе с малини и босилек?!Той го описа лаконично – малини, отгоре сорбето и помежду някакъв сироп. Това толкова ме заинтригува, че все си мисля какво е това сорбе. И ето че получих отговора. Със сигурност ще изпробвам горната рецепта, защото и аз обожавам сладолед, особено Gelato, но после имам угризения. Thank’s.

    • Danyela каза:

      Ogniana, сорбето е много изкушаващо през лятото с малкото си калории 🙂 А gelato и аз много обичаммм. Рецепта подобна на тази която описваш с босилек, мисля, че бях гледала преди известно време по Fiesta TV и мен ме впечатли този босилек.
      Хубава и усмихната седмица!

Вашият коментар