Пъпешов шербет

В тази жега е прекрасно да се охладиш със сладолед. Особенно ако е плодов. Но този път ми се искаше да има и малко сметана. За това напарвих един пъпешов шербет. Ако се чудите каква е разликата между сорбет и шербет – сорбета е само от замразен плод (като тази рецепта на Прасковено сорбе с мента), а в шербета освен плод има и сметана или мляко. Рецепта е напълно изпълнима без машина за сладолед. Както и преди съм споменавала, пасатора върши чудесна работа за разбиване на кристалчетата, а преди това трябва да се разбърква добре няколко пъти, докато се охлажда. Като се добави и малко алкохол в сместта, сладоледа става доста гладък, и доста уханен.

Продукти:

1 кг добре узрял пъпеш, обелен и нарязан на парчета

400 гр (1 голяма кофичка) заквасена сметана

250 мл готварска сметана

6 с.л захар (ползвах течен диабетичен подсладител)

3 с.л порто или друг алкохол (ром, коняк, водка)

1/4 ч.ч вода

Пъпеша

Приготовление:

Водата и захарта се кипват, докато захарта се разтвори напълно. Оставя се да се охлади

Пъпеша заедно със сиропа се пасира на гладка каша с пасатора.

Готварската и заквасената сметана се семсват и се разбъркват добре и след това се смесват с пъпешовото пюре.

Изсипвате в подходящ съд и слагате в камерата. Проверявайте на всеки половин час и разбърквайте всеки път когато сместта се заледи по краищата на контейнера. Когато сладоледа стане на едри кристали разбийте с пасатора до гладка каша. Охладете леко и сервирайте. Този пъпешов шербет е прекрасен с нещо шоколадово – бисквити, пурички или натурален леко горчив шоколад

Добър апетит!

Други публикации:

Прасковено сорбе с мента

Прасковено сорбе с мента

Сладолед с Нутела

Сладолед с Нутела

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Вашият коментар