Пилаф с праз и маслини

Едно от любимите неща за ядене в  къщи е оризът, особено приготвен на пилаф. С делящите се зрънца, богатия вкус, независимо дали направен с месо или постен. Приготвянето на хубав пилаф се счита за майсторство, а в същност е толкова просто. Трябва само да се спазват някои правила. На първо място хубавият пилаф се прави с качествен дългозърнест ориз, например сортовете басмати или жасмин

Оризът се бърка минимално, само в началната фаза на приготвянето, при запържването в олио, за да не се наранят зърната и да не се слепнат. Течността и оризът трябва да са в съотношение 3 към 1, а самата течност може да е вода, но става най-вкусно с хубав, домашно приготвен месен бульон. Накрая, когато оризът е готов, преди да се сервира, тавата се покрива с кърпа, за да се задуши.

През зимата, много обичана от нас комбинация е с праз и маслини. Ароматът на ориза става неповторим, когато се комбинира с аромата и вкусът на зеленчуците. Прекрасен е както за самостоятелно ястие, така и като гарнитура на месо.

Продукти за тава с диаметър 26 см:

1 чаена чаша дългозърнест ориз

3 чаена чаша месен бульон или вода, ползвах пилешки бульон

3 стръка праз лук

½ малък морков

1 шепа маслини, ползвах Каламата

3-4 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

магданоз на вкус

Приготовление:

Празът се почиства и се нарязва на колелца. Маслините се обезкостяват и се нарязват. Морковът се нарязва на ситно

В тиган се загрява зехтина и се добавят оризът, празът и морковът. Оризът се разбърква добре, така че всички зрънца да се овалят добре в мазнината. След 1-2 минути се добавя 1/2 чаша от бульона, и на много тих огън се оставя докато оризът абсорбира течноста. Оризът не се разбърква.

Пресипва се в тава, добавят се маслините, солта, черният пипер и останалият бульон или вода.

Ястието се пече в предварително загрята на 230 градуса фурна около 30 тина минути или докато цялата течност се абсорбира и оризът омекне.

Тавата се издважда, покрива се с кърпа и се оставя за 15 тина минути. Преди да покриете с кърпата може да наредите няколко парченца масло върху оризът за допълнителен вкус

Преди сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз

Добър апетит!

Други публикации:

Кавърма

Италианска яхния с кестени и леща

Пълнена целина

13 comments on “Пилаф с праз и маслини

  1. Sunny каза:

    Обожавам пилаф – но за мой лош късмет, мъжът ми не обича… абе, ще взема да му сготвя, пък каквото ще да става 🙂

  2. Ирина каза:

    Много обичам вкуса на ориза, когато се е съчетал с аромата на маслини. Но виж, с праз не съм се сещала да пробвам. Със сигурност ще е много вкусно 🙂
    Още тези дни ще го приготвя, че сестра ми е вегетарианец и откакто се прибра все постни неща са ми в главата 😀

    Хубава, усмихната седмица!

  3. Dani каза:

    Обожавам всичко сготвено с праз!
    Снимките ти са прекрасни!
    Желая ти слънчева седмица:))

  4. Diana каза:

    Чудесна рецепта –
    пилаф, маслини, праз,
    представена неустоимо в снимки.
    Сърдечен поздрав, Диана

  5. […] отново почерпих идеи от Даниела с рецептата й за пилаф. Както винаги адаптирах рецептата към наличното в […]

  6. Danyela каза:

    Съни, пилафът ти е станал много изкушаващ! Мъжъ ти хапна ли от него?
    Ирина, Дани, Диана, благодаря ви!

  7. Стела каза:

    След като вече правя 5та рецепта от твоя блог (след 2та вида овесени блокчета и хлябове без месене), стори ми се редно най-накрая поне едно Мерси! да кажа – за страшно вкусните неща, които споделяш (едвам изтрайвам 15те минути за постзадушаване на пилафа и пиша междувременно, за да си отклонявам вниманието, не че не го опитах от единия край), за вдъхновението и за много приятното време, което прекарвам тук 🙂
    Имам поне 10-15 кулинарни блога в рийдъра си, чета ги обаче като художествена литература. В интерес на истината за първи път от тук реших нещо да приготвя, а това че опуках 5 рецепти вече е изненада и за мен самата! 🙂

    Прекрасен ден имай и още веднъж – благодаря!
    Stelfy 😉

    • Danyela каза:

      Stelfy, адски ме зарадваха думите ти! Много е зареждащо, някой да сподели такива ласкави неща. Благодаря ти много! Много се радвам, че така ти действа блогът!
      Аз си позволих да надникна в твоите блогове – е страхотни са, много вкус има в тях и много сърце.
      Поздрави и благодаря ти!

  8. Strelec каза:

    Сега ще го пробвам тоя хубав пилаф!

  9. Oceanborn каза:

    СТРАХОТНИ РЕЦЕПТИ! БРАВО! И АЗ ПРОБВАХ ВЕЧЕ 2 И СЪМ МНОГО ДОВОЛНА!! ПРОДЪЛЖАВАЙ ВСЕ ТАКА!

Вашият коментар