Едно от любимите неща за ядене в къщи е оризът, особено приготвен на пилаф. С делящите се зрънца, богатия вкус, независимо дали направен с месо или постен. Приготвянето на хубав пилаф се счита за майсторство, а в същност е толкова просто. Трябва само да се спазват някои правила. На първо място хубавият пилаф се прави с качествен дългозърнест ориз, например сортовете басмати или жасмин
Оризът се бърка минимално, само в началната фаза на приготвянето, при запържването в олио, за да не се наранят зърната и да не се слепнат. Течността и оризът трябва да са в съотношение 3 към 1, а самата течност може да е вода, но става най-вкусно с хубав, домашно приготвен месен бульон. Накрая, когато оризът е готов, преди да се сервира, тавата се покрива с кърпа, за да се задуши.
През зимата, много обичана от нас комбинация е с праз и маслини. Ароматът на ориза става неповторим, когато се комбинира с аромата и вкусът на зеленчуците. Прекрасен е както за самостоятелно ястие, така и като гарнитура на месо.
Продукти за тава с диаметър 26 см:
1 чаена чаша дългозърнест ориз
3 чаена чаша месен бульон или вода, ползвах пилешки бульон
3 стръка праз лук
½ малък морков
1 шепа маслини, ползвах Каламата
3-4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
магданоз на вкус
Приготовление:
Празът се почиства и се нарязва на колелца. Маслините се обезкостяват и се нарязват. Морковът се нарязва на ситно
В тиган се загрява зехтина и се добавят оризът, празът и морковът. Оризът се разбърква добре, така че всички зрънца да се овалят добре в мазнината. След 1-2 минути се добавя 1/2 чаша от бульона, и на много тих огън се оставя докато оризът абсорбира течноста. Оризът не се разбърква.
Пресипва се в тава, добавят се маслините, солта, черният пипер и останалият бульон или вода.
Ястието се пече в предварително загрята на 230 градуса фурна около 30 тина минути или докато цялата течност се абсорбира и оризът омекне.
Тавата се издважда, покрива се с кърпа и се оставя за 15 тина минути. Преди да покриете с кърпата може да наредите няколко парченца масло върху оризът за допълнителен вкус
Преди сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз
Добър апетит!
Други публикации:
Обожавам пилаф – но за мой лош късмет, мъжът ми не обича… абе, ще взема да му сготвя, пък каквото ще да става 🙂
Много обичам вкуса на ориза, когато се е съчетал с аромата на маслини. Но виж, с праз не съм се сещала да пробвам. Със сигурност ще е много вкусно 🙂
Още тези дни ще го приготвя, че сестра ми е вегетарианец и откакто се прибра все постни неща са ми в главата 😀
Хубава, усмихната седмица!
Обожавам всичко сготвено с праз!
Снимките ти са прекрасни!
Желая ти слънчева седмица:))
Чудесна рецепта –
пилаф, маслини, праз,
представена неустоимо в снимки.
Сърдечен поздрав, Диана
[…] отново почерпих идеи от Даниела с рецептата й за пилаф. Както винаги адаптирах рецептата към наличното в […]
Съни, пилафът ти е станал много изкушаващ! Мъжъ ти хапна ли от него?
Ирина, Дани, Диана, благодаря ви!
ooo, мъжът ми го хареса – яде 2 пъти от него… 🙂
След като вече правя 5та рецепта от твоя блог (след 2та вида овесени блокчета и хлябове без месене), стори ми се редно най-накрая поне едно Мерси! да кажа – за страшно вкусните неща, които споделяш (едвам изтрайвам 15те минути за постзадушаване на пилафа и пиша междувременно, за да си отклонявам вниманието, не че не го опитах от единия край), за вдъхновението и за много приятното време, което прекарвам тук 🙂
Имам поне 10-15 кулинарни блога в рийдъра си, чета ги обаче като художествена литература. В интерес на истината за първи път от тук реших нещо да приготвя, а това че опуках 5 рецепти вече е изненада и за мен самата! 🙂
Прекрасен ден имай и още веднъж – благодаря!
Stelfy 😉
Stelfy, адски ме зарадваха думите ти! Много е зареждащо, някой да сподели такива ласкави неща. Благодаря ти много! Много се радвам, че така ти действа блогът!
Аз си позволих да надникна в твоите блогове – е страхотни са, много вкус има в тях и много сърце.
Поздрави и благодаря ти!
Сега ще го пробвам тоя хубав пилаф!
Приятно готвене и добър апетит! 🙂
СТРАХОТНИ РЕЦЕПТИ! БРАВО! И АЗ ПРОБВАХ ВЕЧЕ 2 И СЪМ МНОГО ДОВОЛНА!! ПРОДЪЛЖАВАЙ ВСЕ ТАКА!
Благодаря ви, Oceanborn!