Когато попаднах на тази рецепта с умиление си спомних за безгрижното детство. Когато играех на воля със сестра ми и правхме куп бели. От тези години е жив и споменът за една стара сладкарница в квартал Надежда, известна бе с най-хубавата наливна боза по онова време. Тя съществува и днес и често ходя там с моето малко момче 🙂
По това време живеехме извън София и рядко ни водеха в града ако не се налагаше. Но когато идвахме не пропускаха да ни заведат в тази сладкарница. Задължително пиехме по чаша боза (най-вкусната и прясана, която съм пила някога) и хапвахме пасти, баклави и толубички. Задължително си носехме 1-2 пластмасови шишета, за да си купим боза за вкъщи. Дори и да забравехме да си вземем, продавачките винаги намираха да ни дадат. Доволни се прибирахме у дома.
Обичах да си поръчвам и кадаиф, изглеждаше толкова примамливо – прясно изпечен, нареден в голямата метална тава, толкова сочен, със сметаново цветче върху всяко парче ….
Ех, колко беше вкусен!
В продължение на години не бях яла и виждала да се продава кадаиф. Сега може да се намери почти във всеки по-голям магазин, но вкусът му не е същият (поне за мен).
Преди дни докато пазарувахме, съпругът ми се появи засмян с две кутии кадаиф (обожава сиропираните сладкиши). Сетих се за тази рецепта и му предложих да го направя по този начин. Хареса му много 🙂
Сочен кадаиф с крем от грис
Протукти:
- 2 тавички кадаиф (изпечен)
- 200 г орехи или шамфъстък (натрошени на едро)
- канела според вкуса
За сиропа:
- 1 кг захар
- 1 л вода
- 5-6 капки лимонов сок
- 1-2 ванилии
За крема:
- 1 л прясно мляко
- 100 г грис
- 1 ч ч захар
- 4 яйца
- 2 ванилии
Приготвяне на сиропа:
Сварява се сироп от водата, захарта, лимоновия сок и ванилията. Охлажда се леко и се залива кадаифа, след което се оставя настрана да поеме добре сиропа (1-2 часа).
Приготвяне на крема:
Прясното мляко се кипва, добавя се захарта и гриса. Бърка на слаб огън докато се сгъсти. Ароматизира се с ванилията.
Отстранява се от огъня и се прибавят яйцата (едно по едно) при непрекъснато бъркане.
Връща се отново на огъня (за около5-6 мин) като се бърка непрекъснато за да не загори.
Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади (за около 10 мин).
На дънотона тортена форма се разтила половината от сиропираният кадаиф. Поръсва се с канелата и натрошените орехи.
Отгоре се разстила крема, а върху него останалата част от кадаифа. Отново се поръсва с канела и орехи.
Поставя се в хладилника за 1-2 часа.
Сервира се нарязан на парчета.
По идея на Рета от Вкусно и красиво
Други рецепти за сиропирани десерти:
Ехаа, кадаиф! Като прочетох разказа ти за бозата и кадаифа, такова едно мило ми стана. Върна ме назад във времето и ми замириса на кварталната, социалистическа сладкарница с боза от 5…Как ми се прияде кадаиффф…..
Поздрави!
Безвъзвратно си отиде това време….и аз се присещам понякога за тези малки неща, които правеха живота ни хубав.И на мен ми се прияде кадаиф….ммммм.Прекрасен е !Спорна и усмихната седмица!
Момичета занчи и вие имате хубави спомени от „онова“ време 🙂
Нанита, наистина животът ни бе хубав, може би защото бе по-безгрижен … Знам ли!?
И дребните неща ни правеха щастливи
Даниела знаеш ли, дори днес в тази сладкарница продължават да сервират в старите порцеланови чинии и тежки стъклени чаши …
Благодаря ви!
Aх.. чуден! Комплимент, Вики!
Никога не съм правила кадаиф, вероятно няма и да направя – съпружето не харесва сиропирани сладкиши. Обаче така ми се прияде..:-D
Ще взема да отскоча до кварталната турска сладкарница 😉
Поздрав сърдечен от мен, Вики и пожелания за всичко най-добро и много 🙂
Hi dear, it’s Laura from mexico, your blog is wonderful, your recipes are uniques, i love your philo mass,i dont have a way to translate it, is very hard,i have years trying to learn it, in mexico, cud you be so kind to give me your recipe in english or spanish, i will thank you with all my heart, thank you for sharing your wonderful blog, …Laura…
Hi ,fantastic and delicius as always Laura
Дими, изкушавам те значи 🙂
На мен пък ми се похапва турска баклава
Хи, хи …..
Благодаря за хубавите пожелания
Топъл поздрав и за теб 🙂
Laura,
Thank you!
I translated recipe in English for you
I`ll send it to you
Thank you, thousands of thanks,i am in love of all your recipes, unfurtunlly i just can see them, i admire you so much, is a real delite pass for your blog, you are wonderful in what you do, i have so many years trying to know how to prepare the philo mass,i prepare it, but i never make a transparence and a philo so thinn, i look in youtube, some people say to use heggs, some others say without eggs, thank you with all my heart, i never seen a mass as yours, humility, i offer you if one day you need a mexican recipe i will send it to you very happy…my hot mail is fernandezjlaura@hotmail.com
Много хубава и съдържателна статия 🙂
Вики, много хубава и лесна рецепта!
Благодаря за което, ще я пробвам в най-скоро време.
Дани много се радвам че рецептата ти е допаднала.
Здравейте,от готовия изпечен кадаиф ли сте ползвали?Изглежда супер мисля че ще го направя
Да, кадаифа е печен 🙂
Сега го направих и отсяда в хладилника. Следмалко ще го пробвам.
Кадайф сиропиран преди печене– голяма грешка. Става на твърда топка. Аз знаех но решик да опитан да наложи се да го сложа във фурната да хване цвят
Здравейте, Кремена, никъде не съм написала, че ползвам суров кадаиф, а от снимките се вижда че съм ползвала печен кадаиф. Продават го в магазините опечен готов за консумация, само се сиропира в домашни условия.
В предните коментари друга читателка е задала въпрос какъв кадаиф съм ползвала и аз съответно съм отговорила, че е печен!
Не знам дали въобще сте успяла да го опечете след като сте го сиропирала сироп. Представям си една топка тесто…
Много съжалявам, че не сте разбрали правилно