Сочен кадаиф с крем

на

Когато попаднах на тази рецепта с умиление си спомних за безгрижното детство. Когато играех на воля със сестра ми и правхме куп бели. От тези години е жив и споменът за една стара сладкарница в квартал Надежда, известна бе с най-хубавата наливна боза по онова време. Тя съществува и днес и често ходя там с моето малко момче 🙂

По това време живеехме извън София и рядко ни водеха в града ако не се налагаше. Но когато идвахме не пропускаха да ни заведат в тази сладкарница. Задължително пиехме по чаша боза (най-вкусната и прясана, която съм пила някога) и хапвахме пасти, баклави и толубички. Задължително си носехме 1-2 пластмасови шишета, за да си купим боза за вкъщи. Дори и да забравехме да си вземем, продавачките винаги намираха да ни дадат. Доволни се прибирахме у дома.

Обичах да си поръчвам и кадаиф, изглеждаше толкова примамливо – прясно изпечен, нареден в голямата метална тава, толкова сочен, със сметаново цветче върху всяко парче ….

Ех, колко беше вкусен!

В продължение на години не бях яла и виждала да се продава кадаиф. Сега може да се намери почти във всеки по-голям магазин, но вкусът му не е същият (поне за мен).

Преди дни докато пазарувахме, съпругът ми се появи засмян с две кутии кадаиф (обожава сиропираните сладкиши). Сетих се за тази рецепта и му предложих да го направя по този начин. Хареса му много 🙂

 Сочен кадаиф с крем от грис

Протукти:

  • 2 тавички кадаиф (изпечен)
  • 200 г орехи или шамфъстък (натрошени на едро)
  • канела според вкуса

За сиропа:

  • 1 кг захар
  • 1 л вода
  • 5-6 капки лимонов сок
  • 1-2 ванилии

За крема:

  • 1 л прясно мляко
  • 100 г грис
  • 1 ч ч захар
  • 4 яйца
  • 2 ванилии

Приготвяне на сиропа:

Сварява се сироп от водата, захарта, лимоновия сок и ванилията. Охлажда се леко и се залива кадаифа, след което се оставя настрана да поеме добре сиропа (1-2 часа).

Приготвяне на крема:

Прясното мляко се кипва, добавя се захарта и гриса. Бърка на слаб огън докато се сгъсти. Ароматизира се с ванилията.

Отстранява се от огъня и се прибавят яйцата (едно по едно) при непрекъснато бъркане.

Връща се отново на огъня (за около5-6 мин) като се бърка непрекъснато за да не загори.

Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади (за около 10 мин).

На дънотона тортена форма се разтила половината от сиропираният кадаиф. Поръсва се с канелата и натрошените орехи.

Отгоре се разстила крема, а върху него останалата част от кадаифа. Отново се поръсва с канела и орехи.

Поставя се в хладилника за 1-2 часа.

Сервира се нарязан на парчета.

По идея на Рета от Вкусно и красиво

Други рецепти за сиропирани десерти:

18 коментара Добавяне

  1. Danyela каза:

    Ехаа, кадаиф! Като прочетох разказа ти за бозата и кадаифа, такова едно мило ми стана. Върна ме назад във времето и ми замириса на кварталната, социалистическа сладкарница с боза от 5…Как ми се прияде кадаиффф…..
    Поздрави!

  2. Nanita каза:

    Безвъзвратно си отиде това време….и аз се присещам понякога за тези малки неща, които правеха живота ни хубав.И на мен ми се прияде кадаиф….ммммм.Прекрасен е !Спорна и усмихната седмица!

  3. Vicky каза:

    Момичета занчи и вие имате хубави спомени от „онова“ време 🙂

    Нанита, наистина животът ни бе хубав, може би защото бе по-безгрижен … Знам ли!?
    И дребните неща ни правеха щастливи

    Даниела знаеш ли, дори днес в тази сладкарница продължават да сервират в старите порцеланови чинии и тежки стъклени чаши …

    Благодаря ви!

  4. Dimitrana S. каза:

    Aх.. чуден! Комплимент, Вики!

    Никога не съм правила кадаиф, вероятно няма и да направя – съпружето не харесва сиропирани сладкиши. Обаче така ми се прияде..:-D

    Ще взема да отскоча до кварталната турска сладкарница 😉

    Поздрав сърдечен от мен, Вики и пожелания за всичко най-добро и много 🙂

  5. Laura каза:

    Hi dear, it’s Laura from mexico, your blog is wonderful, your recipes are uniques, i love your philo mass,i dont have a way to translate it, is very hard,i have years trying to learn it, in mexico, cud you be so kind to give me your recipe in english or spanish, i will thank you with all my heart, thank you for sharing your wonderful blog, …Laura…

  6. Laura каза:

    Hi ,fantastic and delicius as always Laura

  7. Vicky каза:

    Дими, изкушавам те значи 🙂
    На мен пък ми се похапва турска баклава
    Хи, хи …..
    Благодаря за хубавите пожелания
    Топъл поздрав и за теб 🙂

    Laura,
    Thank you!
    I translated recipe in English for you
    I`ll send it to you

  8. Laura каза:

    Thank you, thousands of thanks,i am in love of all your recipes, unfurtunlly i just can see them, i admire you so much, is a real delite pass for your blog, you are wonderful in what you do, i have so many years trying to know how to prepare the philo mass,i prepare it, but i never make a transparence and a philo so thinn, i look in youtube, some people say to use heggs, some others say without eggs, thank you with all my heart, i never seen a mass as yours, humility, i offer you if one day you need a mexican recipe i will send it to you very happy…my hot mail is fernandezjlaura@hotmail.com

  9. Новини каза:

    Много хубава и съдържателна статия 🙂

  10. Dani Dineva каза:

    Вики, много хубава и лесна рецепта!
    Благодаря за което, ще я пробвам в най-скоро време.

  11. Vicky каза:

    Дани много се радвам че рецептата ти е допаднала.

  12. Krisi каза:

    Здравейте,от готовия изпечен кадаиф ли сте ползвали?Изглежда супер мисля че ще го направя

  13. Viktoria каза:

    Да, кадаифа е печен 🙂

  14. Кремена каза:

    Сега го направих и отсяда в хладилника. Следмалко ще го пробвам.

  15. Кремена каза:

    Кадайф сиропиран преди печене– голяма грешка. Става на твърда топка. Аз знаех но решик да опитан да наложи се да го сложа във фурната да хване цвят

  16. Viktoria каза:

    Здравейте, Кремена, никъде не съм написала, че ползвам суров кадаиф, а от снимките се вижда че съм ползвала печен кадаиф. Продават го в магазините опечен готов за консумация, само се сиропира в домашни условия.
    В предните коментари друга читателка е задала въпрос какъв кадаиф съм ползвала и аз съответно съм отговорила, че е печен!
    Не знам дали въобще сте успяла да го опечете след като сте го сиропирала сироп. Представям си една топка тесто…
    Много съжалявам, че не сте разбрали правилно

Вашият коментар