Сряда, 15 Май 2024

Турската кухня

Печат Е-мейл
14 Януари 2010
Турска кухня - характерни особености
Турската кухня е микс от арабска, средиземноморска и типична балканска кухня. Могъществото на Османската империя е с важно значение за формирането на турската кухня такава, каквато я познаваме днес. Завладените арабски и балкански народи обогатяват турската кухня с характерните особености на националните си кухни. Ислямската религия също е определяща за турската кухня.
Двата големи празника Шекер Байрам и Курбан Байрам на практика определят менюто на турските мюсюлмани за няколко месеца от годината. Шекер Байрам продължава три месеца, всеки от които има религиозно название - Реджеп, Шабан и Рамазан. По време на Рамазана се пости. Курбан Байрам се празнува 4 дни. На този празник се коли животно, което се принася в курбан. По-голямата част от месото се раздава на бедните, а с останалото се приготвят разнообразни месни ястия.
Турската кухня не е хомогенна, а в отделните региони може да бъдат открити различни местни специалитети или едни и същи турски ястия да са приготвени по различен начин. В Черноморския регион (Северна Турция) доминират ястията с царевица и аншоа. Югоизточният - Урфа, Газиантеп и Адана, е известен със своите кебапи, мезета и тестени десерти от рода на баклава, кадаиф и кюнефе. В западните части на Турция, където маслиновите дръвчета са в изобилие, зехтинът е най-използваната мазнина.
Кухните в районите на Егейско, Мраморно и Средиземно море са с характеристиките на средиземноморската кухня и са богати на зеленчуци, билки и риба.

Турска кухня - закуска
Типичната закуска в турската кухня се състои от хляб, овче сирене, домати, краставици, маслини и супа от леща (mercimek сrbasi).

Турска кухня - предястия (мезета)
Традиционните предястия са в основата на турската кухня. Турците не сядат на маса без мезе. Те са много засищащи и често заместват цяло хранене. Типичен пример е имамбаялдъ (Imam Bayildi), едно от най-обичаните зеленчукови предястия, което може да замести основно ястие в турската кухня. Имамбаялдъ ("припадналият имам") представлява патладжани, запечени с домати, лук и чесън. Според легендата един имам (мюсюлмански духовник) припаднал от възторг, като видял приготвения по този начин от жена си пълнен патладжан.

Турска кухня - ястия с месо
Ислямът забранява консумацията на свинско месо, но турците си наваксват с агнешко. Ястията с телешко, пилешко и риба също са много разпространени в турската кухня. Но безспорно най-популярното месно ястие в турската кухня е кебапът. Той представлява агнешко или пилешко месо, приготвено на шиш (подобен на меч) по различни начини. Някога турските войници пекли месо на мечовете си. По-късно бурският готвач Искандер изобретил вертикалната скара за кебап. Има много видове турски кебап, най-популярните от които са: дюнер кебап, адана кебап, урфа кебап и т.н. Традиционните гювеч, капама, кавърма, мусака, кюфте и т.н. звучат твърде познато, тъй като се приготвят и в българската кухня.

Турска кухня - кафе и чай
Традиционното турско кафе се приготвя в специални джезвета и се пие от миниатюрни чашки без дръжки. Турците пият и много чай, който също се сервира в малки чашки.

Турска кухня - десерти
Турската кухня се отличава с богато разнообразие от десерти, но начело стои баклавата (baklava). Тя представлява много сладки кори с орехова плънка, обилно напоени със сироп, поръсена с настърган шам фъстък. Турският локум, турският кадаиф, турската халва и турският марципан също са известни в цял свят с уникалния си вкус.
Прочита: 7288

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.