Начало За нас Реклама Контакти

Задушен октопод с червено вино

Снимка за Задушен октопод с червено вино
140
Време за приготвяне: 140 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази гръцка рецепта е типична за средиземноморската кухня. Характерното за гръцката кулинарна традиция е и допълнителният силно ориенталски привкус, познат и у нас.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг октопод
  • 500 г лук, нарязан на полумесеци
  • 1 ч. л. червен пипер на зърна
  • 1 дафинов лист
  • 500 г домати
  • 200 мл червено вино
  • 2 с. л. винен оцет
  • 4 с. л. зехтин
  • 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. нарязан пресен риган
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 с. л. кедрови ядки

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Октоподът се почиства и се слага в 2 л вряща вода заедно с дафиновия лист, черния пипер и една шепа от лука. Оставя се да ври на слаб огън 50 мин.

  2. 2.

    Доматите се обелват и се срязват на четвъртини.

  3. 3.

    Октоподът се нарязва на парченца. Главата се маха.

  4. 4.

    В тиган с капак се слага да се загрее зехтинът. Слагат се лукът и чесънът и се разбъркват 3 мин. Прибавят се доматите, захарта, риганът, магданозът, виното и оцетът. След като всичко поври 5 мин., се подправя със сол, добавя се октоподът и се покрива. Оставя се да къкри на много слаб огън 5-10 мин. Сервира се поръсен с много свежи подправки, кедрови ядки и пресен хляб.

Подходящи типове вина
Юни 2007
Още подобни рецепти
Коментари